Què significa escriure?

Dra. Anna Pagès

Quan falla la paraula, el relat, la seqüència, llavors les coses s’amunteguen i s’escapen 

A propòsit dels mals resultats en expressió escrita a les proves d’avaluació de sisè de Primària i de quart d’Eso a Catalunya em pregunto què significa escriure. Sembla que una de les falles principals dels alumnes són les frases inacabades i l’absència de signes de puntuació. Els enunciats s’encadenen sense pausa i s’aturen sense raó aparent 다운로드. Com interpretar aquesta dada tan interessant? En general, atribuïm el problema de l’escriptura a la cultura de la imatge i a la tecnologia, l’escassa pràctica lectora, els pocs referents familiars, etc. Tanmateix, la concatenació sense pausa o la interrupció sense raó il.lustren un rerefons: no hi ha dinàmica narrativa en la manera amb què aquests alumnes es representen el món 다운로드.

LLUÍS DUCH utilitza l’expressió “emparaulament” per referir-se a la capacitat d’articular en paraules seqüenciades vivències i històries. No es tracta únicament d’expressar sinó sobretot d’articular, és a dir, de relacionar amb sentit i fer enllaços. Sense paraules no hi ha món que valgui, res no pot sorgir enmig de la confusió i el desordre 무료 자막 다운로드. A vegades, intentem explicar-nos o fer-nos escoltar pels altres i no ens en sortim, perquè no trobem les paraules adequades. En aquests moments, la desesperació ens envaeix i és com si no poguéssim traduir el que tenim a dins quan, de fet, potser és a la inversa, desconeixem si tenim alguna cosa de debò a dins fins que no trobem la manera de dir-ho amb els mots adequats. En canvi, quan escrivim d’una manera precisa podem albirar quelcom més que la pura emoció neuroanatòmica, el tic nerviós o l’estereotípia somàtica: albirem la metàfora, l’acudit, la ironia, el joc de paraules, el malentès 포토샵 cs6 포터블 다운로드.

Francina Cortés

Francina Cortés

Jacques Lacan parlà de “mot-érialisme” volent dir que hi ha una realitat que creem amb les paraules, tan verídica com una nova matèria. Escriure significa dibuixar el món enganxant els fets que s’hi esdevenen, donant-los una estructura, un ordre temporal, una adjectivació. La literatura seria, en aquest cas, una manera única i excepcional de recrear el món amb les paraules, de fer-lo existir mkz 백신. Quan falla la paraula, el relat, la seqüència de moments en el temps, les coses s’amunteguen i s’esmunyen. El món esdevé precari i fràgil perquè els mots no aconsegueixen proporcionar una significació a l’enllaç dels esdeveniments. Per això és tan important ensenyar la seqüència del relat a l’escola: què succeí, qui hi havia, per què, en quines circumstàncies? Es pot inocular un relat des de l’exterior com un exercici normatiu d’ortografia sas 통계 프로그램? De cap manera. La dinàmica narrativa requereix un subjecte de l’enunciació que sorgeixi al bell mig de l’enunciat. Aquest subjecte desconegut per a sí mateix, que es descobreix i es retroba en el text que ha escrit, que el fa existir o millor dit pre-existir d’una manera incomparable: el fa esdevenir un autor que deixa rastre. Amb els alumnes de Magisteri hem llegit enguany la primera pàgina d’Oliver Twist, el moment inicial i corprenedor en què Dickens descriu el plor d’aquest infant desvalgut nascut en circumstàncies adverses i sinistres 컴퓨터 엑셀 다운로드. Com es pot descriure el plor d’un infant en el moment de venir al món, aquest plor cridaner que tot ho esbomba per sobreviure i malda per fer-se sentir arreu? Heus aquí una immillorable via per desplegar tots els matisos que inclouen l’expressió “venir al món”. Dickens ens mostra que per venir al món de veritat, no n’hi ha prou amb néixer: cal plorar d’una determinada manera, en un to de veu que anticipi les paraules de la rebel·lió, la protesta i la molèstia 다운로드. Tota paraula que es mereixi ser-ho acaba per ser un obstacle a la comunicació, o millor dit, això que en teoria comunicativa anomenem un “soroll”. Els mots trontollen, s’obren pas com poden en el text, anticipen el lector i esdevenen una promesa per l’autor que els ha escrits, amb la finalitat no solament d’expressar sino d’obrir un món i de fer-lo present a sí mateix i als altres 다운로드.

Així doncs, escriure és una cosa pregona, vol dir molt més que un conjunt d’estratègies gramaticals, ortogràfiques o de memòria visual i auditiva. És molt més que un blog o un dossier de textos per estudiar. Molt més que un estil o un gènere literari. Per entendre què suceeix avui fa falta emmarcar l’escriptura en un context més ampli que inclogui la crisi de la narrativa i de la representació simbòlica 다운로드. Fa falta entendre que escriure ens fa venir al món, a tots i cadascú de nosaltres, allò que som i sobretot allò que desconeixem que fórem i podríem ser. Lamentablement, només amb la mecànica competencial i sense la inestimable ajuda de la literatura no farem front al problema.

* Article aparegut a El Periódico, 27 d’agost del 2015