Paradoxes de quan menys és més!

Cap a la racionalització i l’adquisició d’uns hàbits saludables davant de l’ús de les tecnologies digitals.
Miquel Àpratsngel Prats i Fernàndez – @maprats
Àrea de TIC i les seves didàctiques

«Estimat mòbil:
Hem de parlar d’això nostre. Des que estem junts, i cada dia més, ets l’últim que miro abans d’anar a dormir i el primer que toco quan em desperto, les meves rutines han fet un gir descontrolat 다운로드.
T’adoro. Només tinc ulls per tu, em perdo imatges precioses del meu voltant amb el cap ajupit contemplant-te.
Rebo tant d’afecte, tantes notícies, tinc accés a tant de món apassionant a través teu des que no ens separem ni un minut, que voldria que això nostre fos per sempre. No sé viure sense tu, ho admeto, però a vegades temo que viure tan pendent de tu no és ben bé viure.
He perdut concentració, m’arrossego per les cantonades pidolant endolls cada cop que et quedes sense bateria 다운로드. Sóc el teu esclau.
M’hauries de deixar respirar, regalar-me hores lliures i amb el cap clar per tenir tots els ulls pendents dels fills, dels amics, d’un bon llibre dels llargs. Vull una relació oberta.»
Carles Capdevila – Periodista

Seguint el fil d’en Ferran Trias de Bes , abans d’entrar en matèria voldria parlar sobre el minimalisme en la conducta humana 자바 7 64비트 다운로드. El psicòleg i professor Barry Schwartz  va publicar l’any 2004 un llibre titulat The Paradox of Choice (la paradoxa de l’elecció), on va demostrar que no sempre més opcions suposen més benestar.

És veritat que, si partim d’una situació pobre, un augment d’alternatives incrementa la felicitat, però a partir de cert llindar, no només no afegeix res, sinó que fins i tot resta i produeix efectes nocius 다운로드. Per demostrar-ho, Barry Schwartz va realitzar diversos experiments. Un d’ells va consistir a oferir en un supermercat una degustació de certa marca de melmelada. Es van realitzar dues proves: amb molts sabors a degustar i amb pocs. En tots dos casos es va registrar quantes persones s’apropaven a provar i quantes realment compraven 다운로드. Els resultats van ser reveladors. Si hi havia més sabors, el nombre de persones que decidia degustar era major, però molt pocs acabaven comprant. Per què? Perquè, davant tantes possibilitats, no eren capaços de decidir-se. En canvi, quan el nombre d’opcions era menor, si bé menys gent s’apropava a provar, gairebé tots ells acabaven comprant 다운로드. La conclusió va ser que si la marca oferia pocs sabors, augmentarien les seves vendes. Menys era més, aquesta és la estratègia que utilitzen els restaurants grecs de Nova York. La carta és deliberadament extensa. Els clients indecisos la deixen a un costat i opten per preguntar al maître: «Què ens recomana?». I aquest, automàticament, assenyala els plats on guanyen més diners 황혼 의 공주 다운로드.

Un altre experiment de Schwartz: un professor va donar l’oportunitat als seus alumnes de pujar nota. En una classe, va oferir fer un treball voluntari donant a escollir entre quinze temes possibles; en l’altra, només entre cinc. En aquest últim cas, un nombre més gran d’alumnes va fer el treball voluntari. Per què? De nou, perquè decantar-se per un tema era més senzill 다운로드. Menys opcions ens fan més feliços.

Suposo que es preguntaran exactament que té a veure això que els explico amb les noves tecnologies. Doncs d’entrada ja els dic que molt. Voldria comentar-los una de les tres qüestions paradoxals (vegeu article complet a la revista RE, núm. 87 – Hipercomunicats, però menys relacionats a http://revistarecat.org/) on el fil conductor acaba sent el «menys és més» i que en aquests moments són crítiques per comprendre la relació entre educació i tecnologia 다운로드.

Primera qüestió: -Innovació pedagògica vs innovació tecnològica
A la societat dels començaments del segle XXI, caracteritzada com a societat del coneixement, la institució escolar no pot romandre aliena als ritmes del canvi actual, per la qual cosa la innovació constitueix una de les seves principals i prioritàries tasques. I és obvi que un dels canvis i innovacions més profunds que hem experimentat en aquests darrers anys ha vingut de la mà de les tecnologies digitals 다운로드. Per tant, l’escola, si el que vol és preparar per a la vida real a curt, mig i llarg termini, no pot restar al marge de l’ecosistema informacional actual: els mitjans digitals són decisius al respecte i són ja una part indissociable d’aquesta vida, malgrat sigui força probable que acostumin a aparèixer implicacions on la tecnologia sembli una simple qüestió de moda o bé una exigència consumista. Precisament per aquesta darrera raó, es encara més necessari conèixer les eines digitals i fer un ús ètic, reflexiu, responsable i saludable a l’escola i a casa.

En aquesta línia, ens cal ser molt curosos i seleccionar molt bé per què volem la tecnologia i per què la necessitem. Tenir molts ordinadors o altres dispositius digitals a les aules (introduir innovacions tecnològiques) no significa que estiguem innovant pedagògicament. Necessitem més reflexió per saber com usar la tecnologia a les escoles. Els darrers informes de l’OCDE acaben confirmant que en aquests moments no tenim dades solvents sobre què està succeint al voltant de la tecnologia i l’aprenentatge. No hi ha dades suficients que puguin corroborar si hi ha més aprenentatge. Allò que l’OCDE diu és que l’ús que es fa dels ordinadors és molt residual, bàsicament els infants i adolescents busquen informació a Internet. És el que més es fa i poc més. Cal una reflexió molt més profunda i més seriosa sobre com integrar la tecnologia, però abans caldrà també reflexionar sobre quin model d’escola i d’educació volem.

Menys ordinadors i dispositius digitals a les aules ens poden fer estar més allunyats de la realitat d’aquests infants i adolescents, alhora que no treballem les competències informacionals que són necessàries per avui dia. Per la seva banda, menys reflexió i menys pensament pedagògic acompanyat, sense solta ni volta, de molts dispositius tecnològics vol dir més caos educacional. Menys és més.