APPs per descobrir el nostre entorn

Jesús Canelo

Àrea de Didàctica de les Ciències Experimentals i de les Ciències Socials

CMATWVOUYAA9SfnLes apps són aquestes noves aplicacions de programari dissenyades per aportar informació del nostre entorn immediat i que s’executen en els smartphones (telèfons intel·ligents), tablets i altres dispositius mòbils. Aquest terme tan popularitzat actualment prové del senzill abreujament de la paraula anglesa application.

Des dels seus inicis, el 2008, fins a l’actualitat s’han desenvolupat innombrables aplicacions que estan disponibles al mercat. Moltíssimes. I d’àmplia catalogació: més de 80.000 apps si només valorem les aplicacions educatives.

Totes elles tenen l’objectiu principal de facilitar dades als usuaris en qualsevol moment (en temps real) i en qualsevol lloc (amb connectivitat) per solucionar una tasca determinada o bé aportant informació per poder decidir o resolent els nostres dubtes en operacions i gestions del dia a dia 다운로드.

Hi ha, per tant, una multitud d’aplicacions molt variades que permeten des de documentar la nostra gestió econòmica fins a rebre informació sobre el transport públic; consultar documents, comunicar-nos amb altres usuaris, triar i desenvolupar activitats turístiques o fer compres comercials; jugar, fer passatemps o exercitar la nostra memòria. L’elecció, en funció de la necessitat concreta que pretén resoldre, recau en el propi usuari.

Totes elles estan a l’abast, de forma gratuïta o per mitjà de pagament, a través dels grans sistemes actuals com Apple-iOs, Android, Windows i Blackberry.

Un àmbit on s’han desplegat les aplicacions àmpliament i amb gran diversificació  ha estat en el coneixement i descobriment del nostre entorn més immediat, tant pel que fa a diversitat de continguts com a la seva qualitat 월식의 가면 다운로드.

Actualment, la realització de rutes naturalistes o urbanes, de visites culturals del patrimoni o visites museístiques s’han vist influenciades per la utilització de les apps, un ús que va en augment. Primer, perquè existeix una major connectivitat en àrees naturals antigament desproveïdes d’accés a Internet. Segon, perquè són còmodes d’utilitzar i perquè permeten accedir a diverses dades informàtiques, aspecte aquest últim que fa que els materials impresos en paper, aquells que dúiem a les nostres motxilles, s’hagin reduït: mapes Alpina, guies naturalistes variades segons les temàtiques (flora, ornitologia, micologia, i així, tantes altres disciplines del nostre interès), i altres guies, tríptics, fullets i croquis dels elements patrimonials o de les col·leccions exposades en els museus.

Una de les grans revolucions que han suposat les apps és el concepte selectiu de la localització allà on siguem. Així, les noves tecnologies WAP i EDGE fomenten la transmissió de dades i la seva connexió a Internet, i el sistema de localització per GPS permet un major desenvolupament de les aplicacions ja existents, que està en continu creixement 미남이시네요 4회 다운로드.

A continuació, en mostrem una selecció interessant i bàsica per promoure’n l’ús en les nostres sortides educatives:

 1. Google Maps: aquest servei de localització a través del web ofereix vistes aèries de gairebé qualsevol lloc del món. Accedim a fotografies reals fetes per satèl·lit, o a imatges de mapa, amb una precisió considerable. Permet monitoritzar, rastrejar i seguir rutes. Per preparar les rutes amb antelació, s’usa Google Earth i Google Street View (que incorpora la visió panoràmica en 360º a peu de carrer en entorns urbans) 다운로드.
 2. Orux Maps: és un visor de mapes i traçador de rutes amb GPS; una aplicació en línia amb múltiples mapes, i offline amb mapes calibrats. Permet calcular distàncies, desnivells, orientacions de rutes de senderisme i altres pràctiques esportives. A més, guarda i visualitza els tracks realitzats.

El GPS (Global Positioning System) ha permès millorar la informació i la interpretació cartogràfica dels territoris que explorem i descobrim 다운로드. La paraula geolocalització és un neologisme, també anomenat geoposicionament o georeferenciació. És el sistema que permet conèixer la posició —definida en coordenades de latitud (x), longitud (i) i alçada (z)— d’un objecte, persona (mòbil) en la superfície terrestre —i molt útil, en navegació— gràcies a la recepció de senyals emesos i rebuts per una xarxa de satèl·lits. El terme localització és més genèric i ha revolucionat la selecció d’informació local que interactua amb l’usuari de les apps.

 1. Wikiloc: és una comunitat d’usuaris que comparteix rutes realitzades, geolocalitzades i documentades 다운로드. És important consultar la ruta que farem gràcies a aquesta apps.
 2. Arlabs: és una aplicació gratuïta que converteix el telèfon mòbil en un altímetre de precisió. Amb aquesta aplicació, podem conèixer i ajustar millor els desnivells que superarem.

Un cop tenim referenciada la ruta que realitzarem, segur que ens sorgiran preguntes interessants durant el recorregut que podran ser documentades i interpretades a través de les apps.b2ap3_thumbnail_plantnet

 1. AEMET: aquesta aplicació identifica de manera automàtica la nostra localització i ens mostra les condicions meteorològiques reals i previstes d’aquesta zona 다운로드. És gratuïta, està facilitada per l’Agència Estatal de Meteorologia.
 2. iForest: a través de l’intercanvi de fotografies reals d’arbres i plantes, permet accedir a la identificació d’aquesta planta desconeguda i a les seves característiques més importants. Amb suplement, disponible en iOS i Android.
 3. PlantNet: és un mètode ràpid i senzill d’identificar plantes gràcies a un sistema d’eliminació comparativa a través de fotografies de les seves fulles. Per això en diuen el Shazam per a plantes. Compta amb un fons documental de més de 3.700 espècies de plantes silvestres i és gratuïta 아이폰 구버전 앱 다운로드.
 4. iKnow Mushrooms 2 PRO: és un exemple de les interessants apps de Nature Mobil que, en aquest cas, ens permetrà identificar els bolets.
 5. Aus d’Espanya: és una aplicació per identificar les espècies d’aus desenvolupada per la Sociedad Española de Ornitología SEO/BirdLife. Actualment, hi ha apps d’identificació de moltes espècies d’animals: insectes, amfibis, etc.
 6. Sons del bosc: és un catàleg de registres sonors d’ocells per promoure’n la identificació sense observació directa 다운로드. D’aquest mateix tipus, comptem també amb Cants d’aus Id d’Espanya (De Mullen & Pohland GBR).
 7. Google Sky Maps: situa i identifica, en el cel nocturn, les diverses constel·lacions, estrelles, planetes i galàxies. Fins i tot funciona de dia, i amb cels ennuvolats, i en matinades i capvespres.

Hi ha nombroses apps que busquen el coneixement, la divulgació o la conservació del paisatge urbà a través de les comunicacions de les xarxes d’usuaris 히로시의 회상 다운로드.

 1. BCN Paisatge: permet descobrir elements singulars del paisatge urbà. Està desenvolupat per l’Institut Municipal del Paisatge Urbà i la Qualitat de Vida i l’Ajuntament de Barcelona.

Finalment, la realitat augmentada (RA) s’ha popularitzat en la divulgació museística. Aquesta tecnologia combina el món real amb dades i continguts generats per ordinador (realitat virtual). Combina objectes gràfics i continguts multimèdia amb seqüències filmades en el món real en temps real. Existeixen exemples de RA en la visita de la Casa Batlló (Barcelona), a eFlors (Temps de Flors, Girona), al Barcelona Bus Turístic Virtual, i en altres museus, monuments i exposicions de les nostres ciutats.

En definitiva, les apps estan canviant la forma d’aproximar la població al coneixement i descobriment del seu entorn. Si ja s’ha superat la limitació de connectivitat que presentaven certes zones geogràfiques quant a accés a Internet, actualment el repte més important és superar la limitació de consum de bateria (quant a autonomia) que pot suposar el fet d’utilitzar i consultar nombroses apps en un moment concret. Però la revolució tecnològica de la informació està en contínua revisió, superació i millora.