Sense cap dret

Àrea d’Educació i Societat

Cèlia Rosich Pla

Fa poc hem commemorat el 25è aniversari de la Convenció dels Drets de l’Infant aprovada per les Nacions Unides l’any 1989 맥 독. Si bé des de l’Àrea d’Educació i Societat hem tractat ja la temàtica dels drets de l’infant en aquest espai de reflexió, avui ens referirem a aquells nens i nenes que, en ple segle XXI, no tenen cap dret 피피티 템플릿 다운로드. Volem parlar dels infants refugiats en camps, que han hagut de fugir de casa seva per la guerra de Síria. Sabem que aquesta guerra és només un dels molts conflictes bèl·lics en el món actual, els quals provoquen també la conculcació dels drets més elementals a infants i adults arreu del planeta 사주 궁합 다운로드.

Nens refugiats 1Fa quatre anys que es va iniciar la guerra de Síria; aquest conflicte ja té 220.000 morts, quasi la meitat de la població desplaçada i milions de refugiats en països veïns gmwin4. I el pitjor és que el desenllaç ja no està en mans dels sirians, atès que les seves repercussions tenen un abast mundial. El govern dels Estats Units ajuda els rebels, mentre que Rússia dóna suport a Bashar el Asad Angry bird download. A més, a partir de 2014 els grups gihadistes, especialment l’Estat Islàmic (EI), han sotmès els rebels i s’han convertit en una poderosa força que desafia Damasc 다운로드. Si no hi ha un acord entre Turquia, Aràbia Saudí, l’Iran i Qatar, aquesta guerra atroç no s’acabarà.

Un breu repàs als articles de la Convenció ens confirmen que els infants sirians, en les actuals circumstàncies, no tenen reconeguts drets tan elementals com el de no discriminació, el dret a la vida, a la supervivència i al desenvolupament (art.6 2.: “Els estats membres han d’assegurar el màxim possible la supervivència i el desenvolupament de l’infant”), el dret a un nom i a una nacionalitat, el dret a no ser separats dels seus pares, a la prevenció d’abusos sexuals i de tot tipus, el dret a la salut, a l’educació, al descans i al lleure, i tants d’altres 다운로드.

La lectura de la Convenció es fa extremadament escandalosa quan comparem el text amb la crua realitat que viuen tants infants en un país com ara Síria, que havia estat un dels més segurs i estables de l’Orient Mitjà 다운로드.

Vergonya i consternació són sentiments que haurien d’experimentar els estats signants de la Convenció si en rellegeixen el preàmbul, en un dels apartats es considera que “l’infant ha de ser preparat per a viure una vida individual en la societat i educat en l’esperit dels ideals proclamats a la Carta de les Nacions Unides, i especialment en un esperit de pau, tolerància, dignitat, llibertat, igualtat i solidaritat” 다운로드. Més endavant el text reconeix que “ a tots els països del món hi ha infants que viuen en condicions excepcionalment difícils i que aquests infants necessiten una consideració especial” 다운로드. El preàmbul acaba reconeixent “la importància de la cooperació internacional per a millorar les condiciones de vida dels infants a tots els països, i particularment als països en vies de desenvolupament”.

Nens refugiats2

Per acabar voldria aturar-me en l’article 22.1. de la Convenció, referit als infants refugiats:“els estats membres han de prendre les mesures apropiades perquè un infant que demana estatut de refugiat o que sigui considerat refugiat d’acord amb la llei i els procediments nacionals o internacionals, tant si va acompanyat pels seus pares com per una altra persona, rebi la protecció necessària i una assistència humanitària, i que gaudeixi dels drets aplicables enunciats en aquesta convenció i en d’altres normatives de drets humans o de caràcter humanitari a què aquests estats s’hagin adherit”.

Tots som moralment responsables de protegir aquests infants maltractats pels conflictes armats, però els dirigents dels estats membres signants de la Convenció han de posar mesures urgents per fer acomplir l’article 38, que garanteix a tots els infants afectats per conflictes armats el dret a rebre una protecció i una cura especials i, alhora, que cap infant que no hagi complert els quinze anys d’edat no hagi de participar directament en hostilitats o ser reclutat per les forces armades.

Els infants sense cap dret colpeixen les consciències de tots aquells éssers que es diuen humans.