L’EDUCACIÓ A FINLÀNDIA (II): L’escola del futur.

Valentí Feixas. Àrea de Pedagogia de la FPCEE Blanquerna-URL

 

 

Escola de Pràcticas d’Educació Primària de la Universidat de Jyväskylä windows 7 defender. Foto: Valentí Feixas

Reprenent el Viatge d’Immersió Pedagògica a Finlàndia iniciat en l’article anterior, en totes les escoles que vàrem visitar ens va sorprendre el clima de tranquil·litat que s’hi respirava. Els espais estan pensats per al treball individual o en grup en un ambient acollidor, amb comoditat. Alguns fins i tot dissenyats amb els propis alumnes 다운로드.  Nens i nenes, nois i noies s’hi movien en llibertat, repartits en diferents espais, treballant amb l’ordinador o llegint.  No veiem cap professor “vigilant” enlloc. I l’Escola no està separada de la resta d’edificis, no veiem cap  tanca!

Escola de Pràcticas d’Educació Secundària de la Universidat de Jyväskylä 다운로드. Foto: Valentí Feixas

 

Amb el nostre temperament i la nostra mentalitat és molt difícil que puguem eliminar les tanques de l’escoles i tot control sobre alumnes i professors. Tanmateix, cada cop som més conscients de la importància dels entorns i del clima de treball i convivència (i de llibertat) per a un bon aprenentatge 삼성 드라이버 다운로드. Tot en les escoles té el seu sentit, fins el més petit detall, al servei de les persones.

 

A la Universitat de Turku vàrem conèixer a fons un exemple de la importància del treball de la responsabilitat de tots pel que fa a la convivència:  el programa KIVA per a la prevenció de la violència i l’assetjament a les escoles. Un programa fruit de la recerca que ha deixat evidències dels seus bons resultats i que s’aplica amb èxit a molts països.

 

Escola Saunalahti 다운로드. Foto: Valentí Feixas

Vàrem visitar  la que anomenen “l’escola del futur”, l’escola millor valorada en el darrer ranking PISA: Saunalahti, a Espoo, prop de Helsinki. Es tracta d’un espai de 10.000m2, inaugurat el 2012, que combina arquitectura, educació i un especial sentit de pertinença a la comunitat xftp 5. L’escola esdevé el veritable centre neuràlgic de la ciutat d’Espoo. A més d’aules per a preescolar, primària i secundària, hi ha un club d’estudiants, un centre de dia per a gent gran, un llar d’infants, un teatre, un menjador, una biblioteca, un gimnàs i molts més espais oberts a la comunitat. En els seus espais no només es genera la interacció entre els alumnes, sinó també entre aquests, el professorat i la resta d’habitants d’Espoo, esdevenint un nucli d’activitat i dinamisme constants. 

 

Escola Saunalahti 윈도우 8 한글 언어팩 다운로드. Foto: Valentí Feixas

La seva directora ens deia que és un entorn pensat per a què els alumnes visquin experiències d’aprenentatge en què es potenciï la comunicació i el treball en grup. Aposten per un aprenentatge que es genera de manera informal, deixant fluir la creativitat dins i fora de les aules 다운로드. Per aquest motiu el disseny d’aquesta escola combina espais interiors i exteriors, amplis passadissos, grans finestres amb vistes sobre l’entorn natural i que aporten molta llum solar, mantenint així un contacte directe amb el medi ambient que convida a l’exploració.

Escola Saunalahti 다운로드. Foto: Valentí Feixas

L‘ús de materials ecològics per crear un ambient càlid i confortable., així com la disposició dels espais dedicats a l’activitat física i el treball manual creen un entorn que inspira i estimula de manera positiva els alumnes, els obre la mirada i la ment a nous coneixements, autèntiques experiències que no s’aprenen en els llibres sinó fent-ho (learn by doing).

 

 

Vàrem visitar també l’escola Valteri a Onerva. Es tracta d’una escola pensada per alumnes de totes les etapes amb necessitats especials d’aprenentatge pel que fa a la vista, la oïda, la parla i la interacció,  on cada alumne te un pla adaptat del currículum nacional personalitzat 카미도리 다운로드. El centre integra els serveis educatius amb els de rehabilitació i incorpora una residència on els infants poden viure amb les seves famílies.

 

Espai Polivalent de l'Escola Valteri d'Onieva

Escola Valteri. Foto: Valentí Feixas

El tractament dels espais i dels materials, impressionant. Ens deien que se sentien orgullosos de que la seva comunitat invertís tants recursos per a aquells infants i les seves famílies. El valor de l’equitat: ajudar més als qui més ho necessiten.

 

 

Facultat d’Educació de la Universidat de Jyväskylä. Foto: Valentí Feixas

Finalment, vàrem constatar que tenen molt clar que el factor decisiu és la qualitat del professorat i, per tant, de la seva formació. La visita a la Facultat d’Educació de la Universitat de Jyväskylä, la de més tradició de Finlàndia, ens ho va confirmar. Només accepta estudiants  per a Educació amb una nota mitjana superior al 9 sobre 10. La Facultat disposa d’una escola d’educació primària i d’una de secundària on vàrem poder veure com professors i estudiants d’educació compartien l’activitat d’aula amb els seus alumnes.

El docent és valorat i ben pagat. No tant com algú ha dit perquè a Finlàndia, les cotitzacions i els impostos no els paga l’empresa a compte dels treballadors, sinó els treballadors directament. A l’hora de comparar salaris, cal tenir-ho en compte.

Recomano a tot el qui vulgui conèixer el model finlandès que ho faci amb una visita d’immersió pedagògica com la del Institut Escalae. L’experiència s’ho val. Com deia el Xavier Melgarejo: “Gràcies Finlàndia”.