MarcelaCostanzi, Xavier Àvila, Mercè Pañellas, Montserrat Prat. (Àrea de didàctica de les matemàtiques).
L’àrea de didàctica de les matemàtiques de la FPCEE volem compartir amb vosaltres la tasca que fem amb el seminari interuniversitari “La cultura matemàtica de les persones”. Aquest grup de treball es va constituir per iniciativa del professor Carlos Gallego Lázaro el curs 1999-2000 amb base en un acord entre l’ICE de la Universitat Autònoma de Barcelona i la FPCEE-Blanquerna, de la Universitat Ramon Llull 불행 mp3.
Des d’aleshores, els participants en el seminari “La cultura matemàtica de les persones”, —docents de la Universitat i de l’escola, des d’educació infantil fins a secundària—, treballem conjuntament i compartim reflexions organitzant cursos de formació, assessoraments, grups d’estudi, conferències, publicacions i jornades.
El mateix Carlos Gallego en el llibre “Repensar el aprendizaje de las matemáticas: matemáticas para convivir comprendiendo el mundo” (Gallego, 2005) assenyala les fonts que omplen de contingut aquest seminari que és el que es reflecteix també en el llibre:
- Diálogos de sus clases que los maestros anotaban mientras se producían o los recordaban después 다운로드. (…) registros más o menos literales.
- Fotografías tomadas en las aulas, en las que se pueden observar situaciones de interés y cómo actuaban las criaturas.
- Trabajos escritos del alumnado (…) textos matemáticos creativos que los pequeños elaboraban para controlar su progreso mientras creaban un proceso 가수가된이유.
- Documentos escritos. Hay documentos personales, en los que una maestra narra alguna situación vivida; también se incluyen documentos colectivos, que han obligado a varios maestros a consensuar ciertos temas. Algunos de estos documentos los han escrito en un proceso de formación y otros iban dirigidos a los padres, para informarles sobre el progreso de las aulas 다운로드.
- Dossiers elaborados en clase al final de algún proceso concreto, donde se recoge información sobre las experiencias vividas y las acciones del alumnado.
La formació inicial dels mestres a Blanquerna va comptar amb Carlos Gallego com a formador i com a coordinador de l’àrea de Didàctica de les matemàtiques i li va imprimir un segell propi tot plantejant un abordatge de l’ensenyament de les matemàtiques des del paradigma de la complexitat 맨 오브 스틸.
Actualment, els professors de l’àrea tenim el privilegi de poder treballar amb les narracions de les pràctiques que ens aporten els mestres participants en aquest seminari. I això ens permet familiaritzar els estudiants de Blanquerna, futurs mestres, amb aquestes propostes innovadores i d’excel·lència. És per això que volem aprofitar aquesta oportunitat que ens brinda Tribuna Educació per fer-los avinent el nostre més profund agraïment 코요태 팩트 mp3 다운로드.
Al llarg d’aquests anys des del grup “La cultura matemàtica de les persones” s’han organitzat les següents Jornades:
- I Jornades (12 i 13 d’abril de 2002): Entre la identitat personal i la identitat col·lectiva. L’emergència de la cultura matemàtica
- II Jornades (7, 8 i 9 de maig de 2004): La cultura matemàtica i el valor de l’aula
- III Jornades (25 i 26 de maig de 2007): Una comunitat orientada a la comprensió del món
- IV Jornades (22 i 23 de maig de 2009): Ensenyar a participar en una conversa cultural
- V Jornades (18 i 19 de maig de 2012): Fent possible una escola emancipadora i orientada al significat
I enguany s’han convocat les VI Jornades sota el lema: “El món de la vida de l’aula 다운로드. El sentit de conviure aprenent”.
Aquestes Jornades tindran lloc a Blanquerna els propers 23 i 24 d’octubre de 2015 i, com en les ocasions anteriors, conviden a compartir les pràctiques matemàtiques viscudes a l’aula.
Tot seguit transcrivim el text de presentació d’aquestes Jornades:
EL MÓN DE LA VIDA L’AULA. EL SENTIT DE CONVIURE APRENENT
En conviure aprenent, es dóna un procés social d’interacció, que va generant un marc de sentit per a cadascuna de les persones i per a la comunitat i ”dóna a llum” un món propi: el món de la vida de l’aula 다운로드.
La manera de conviure aprenent és molt important perquè determina la qualitat de l’aprenentatge dels nens i les nenes i les possibilitats de l’aula, com a sistema social emergent, d’expandir-se o col·lapsar-se.
És per això que en aquestes jornades volem compartir inquietuds i reflexions sobre el sentit de conviure aprenent a les nostres aules 다운로드.
- Com convivim aprenent les persones quan formem part d’una comunitat que se sent compromesa en una vida orientada a la comprensió del món?
- Què fem per què les aules esdevinguin realitats riques i creatives que siguin, alhora, inclusives i crítiques?
- De quina manera l’acció col·lectiva es desgrana immersa en una conversa cultural àmplia 다운로드? Com promovem l’enriquiment de l’entramat de “veus” diverses que han de contribuir a teixir l’aula com un món simbòlic polifònic?
- Com a mestres i alumnat, plegats, generem projectes col·lectius que ens impulsin a construir i controlar el sentit del que fem, que ens portin a viure junts l’emoció de comprendre compartint preguntes, experiències i explicacions i que estimulin la nostra curiositat per entendre’ns a nosaltres mateixos, als altres i al món?
- I com el món de la vida de l’aula i l’activitat matemàtica es poden enriquir, mútuament, en processos de formació de persones que siguin emancipadors?
Estem convençuts que aquestes Jornades de la propera tardor tornaran a ser del tot rellevants per al desenvolupament professional i que ens permetran seguir creixent i fent possible una escola emancipadora i orientada al significat.
——————————
GALLEGO, C. (2005). Repensar el aprendizaje de las matemáticas. Matemáticas para convivir comprendiendo el mundo. Barcelona: Graó.