Inauguració del CAÀREM, de Maria Antònia Canals

Marcela Costanzi (Àrea Didàctica de les matemàtiques)

Maria Antònia Canals, al CÀAREM.

Maria Antònia Canals, al CÀAREM 다운로드. (Foto: Associació de mestres Rosa Sensat)

“Les matemàtiques són a tot arreu. No hi ha cap realitat que no tingui quantitats, ni formes, ni posició a l’espai, una proporció o uns elements de mesura 이클립스 최신버전 다운로드. Totes les realitats d’aquest món tenen aspectes matemàtics, una lògica interna. I totes les realitats tenen un nom. I per això crec que la matemàtica i la llengua són el cor de l’ensenyament 다운로드. “

El mes d’octubre passat, a l’edifici de l’Associació de mestres Rosa Sensat de Barcelona, es va inaugurar el nou Centre d’activitats i àmbit de reflexió per a l’educació matemàtica (CAÀREM) de Maria Antònia Canals 다운로드.

El centre és un punt de reunió al servei dels educadors. És una col·lecció de materials de tota mena per potenciar capacitats i generar coneixements matemàtics 리눅스 인터넷.

Centre d'Activitats i Àmbit de Reflexió per a l'Educació Matemàtica (CAÀREM) [foto: Estudiants de Grau en EI de la FPCEE-Blanquerna]

Centre d’Activitats i Àmbit de Reflexió per a l’Educació Matemàtica (CAÀREM) [foto: Estudiants de Blanquerna (URL)]

Professora emèrita de la Universitat de Girona, la Maria Antònia Canals es va el 2001, quan feia classes de didàctica de les matemàtiques a la facultat d’Educació de la Universitat de Girona 다운로드. Des d’aquest mateix any, dirigeix el Gabinet de Materials i de Recerca per a la Matemàtica a l’Escola (GAMAR), espai que pertany a la Universitat de Girona 다운로드. I, des de fa 4 mesos, també dirigeix aquest nou centre a Barcelona.

Ambdues propostes es caracteritzen per ser un espai de reflexió, experimentació i divulgació sobre l’ensenyament de les matemàtiques a l’escola, en les etapes d’educació infantil, educació primària i primer cicle de secundària Platoon download. En aquests espais s’ofereix orientació i assessorament sobre la utilització de materials als mestres i educadors. I també se’ls facilita una àmplia mostra de recursos didàctics per aprendre les matemàtiques d’una manera més assequible 원펀맨 2기 3화 자막 다운로드.

Al llarg de la seva trajectòria professiónal, ha rebut nombrosos premis, com la Medalla al Mèrit al Treball (1986), el premi Mestres 68 (1994), la Insígnia d’Or de la Universitat de Vic (2000), la Creu de Sant Jordi (2006) o la Medalla d’Honor de la Ciutat de Barcelona (2009) 도시바 스택 다운로드.

Recentement, en un reportatge publicat a la premsa, Canals assenyalava explícitament que no comparteix la manera com s’ensenyen les matemàtiques actualment:  “Només es busca tenir bons resultats en l’informe PISA. El currículum, a més, es modifica cada dos per tres. El fet que els alumnes rurals segueixin el mateix currículum que els de ciutat no és adequat perquè són nens molt diferents(La Vanguardia, 23/12/2013)

Admiradora de Maria Montessori, considera fonamental la manipulació d’objectes per possibilitar la maduració de la capacitat mental dels nens. No està parlant només de la manipulació sinó de l’activitat mental que aquesta manipulació provoca. D’alguna manera, com aquestes oportunitats li permeten al nen anar estructurant el seu pensament lògic matemàtic per poder accedir i construir els diferents conceptes matemàtics. Per això, assenyala com a imprescindible que el mestre sigui competent en el domini dels continguts.

Durant el primer quadrimestre d’aquest curs lectiu i en el marc del mòdul Aprenentatge de les ciències de la naturalesa, les ciències socials i les matemàtiques,  ens hem apropat a la proposta didàctica de Ma. Antònia Canals.

El 7 d’octubre de 2014 es va projectar la seva intervenció al programa (S)AVIS, de TV3 i hem compartit amb els alumnes el visionat del mateix en els seminaris del mòdul:

Entusiasmats, vam trucar a l’Associació Rosa Sensat per concretar una visita i ens va rebre el dilluns 17 de novembre. Van ser més de dues hores delectats amb les seves paraules, la seva vitalitat i la seva saviesa.

En acomiadar-nos ens vam fer diverses fotos i vam inaugurar el llibre de visites del nou centre. Des d’aquí, volem seguir agraint-li el privilegi d’haver compartit aquell matí amb ella.

Estudiants del Grau en Educació Infantil amb la seva professora Marcela Costanzi i la Maria Antònia Canals. [foto: estudiants FPCEE]

Estudiants del Grau en Educació Infantil amb la seva professora Marcela Costanzi i la Maria Antònia Canals. [foto: estudiants FPCEE]